ihh 728x90
Anasayfa > TEKNOLOJİ > Aselsan'ın Kaplan'ları görücüye çıkacak
Aselsan'ın Kaplan'ları görücüye çıkacak

Aselsan'ın Kaplan'ları görücüye çıkacak

23.04.2013 12:34 12 14 16 18 yazdır
Aselsan,'Kaplan' adı verilen bomba imha robotlarının yeni modellerini geliştirdi.
BOMBA İMHA ROBOTU

Savunma sanayinin öncü kuruluşu ASELSAN, el yapımı patlayıcı ve bombaların, insan hayatını tehlikeye sokmadan, hızlı ve güvenilir bir şekilde imha edilmesi amacıyla 2012 yılında "KAPLAN Bomba İmha Robotu"nu geliştirdi. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün de kullanmaya başladığı KAPLAN Bomba İmha Robotu, yeni nesil insansız teknolojisi sayesinde patlayıcılarla mücadelede güvenlik güçlerine önemli avantajlar sağladı.
-30 İLE 69 DERECE SICAKLIKLAR ARASINDA ÇALIŞABİLİYOR

Tamamen milli olarak geliştirilen KAPLAN, bomba imha personelinin şüpheli bir nesneyi 500 metre mesafeden incelemesini sağlayan gözetleme sistemine ve bombayı imha etmekte kullanılan 7 hareket serbestliğine sahip robot kola sahip. Robot kol, şüpheli cisim üzerinde istenilen noktaya hassas olarak yönlendirilebiliyor ve tüm işlemler canlı olarak komuta birimindeki ekrandan izlenebiliyor. Süspansiyonlu paletleri sayesinde, şüpheli nesnelere ulaşabilmek için merdiven inip çıkabilen kar, çamur, su birikintisi gibi zor zeminlerde hareket edebilen KAPLAN, -30 ile 69 derece sıcaklıklar arasında çalışabiliyor.

Batarya değiştirilmeden 15 kilometre yol gidebilen KAPLAN, 4 saati aşan süre boyunca bomba imha görevlerini yerine getirebiliyor.
3 BOYUTLU GÖRÜNTÜLÜYOR

Robot kullanıcısı, bir aracın altına veya bir menfezin içine yerleştirilmiş nesnelerin görüntülerini, robot kolu üzerindeki kameralar sayesinde canlı olarak uzak komuta biriminde izleyebiliyor. Bu görüntüler, istenirse sonradan incelenebilmesi için kaydedilebiliyor. Robot, üzerinde yer alan mikrofon ile inceleme yapılan ortamı dinleyip, gereken durumlarda kullanıcının sesli uyarılarını bulunduğu ortamda duyurabiliyor.

Yüksek hassasiyet gerektiren bomba imha görevi, gelişmiş yazılım arayüzleri ile hızlı bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Yazılım arayüzlerinde yer alan 3 boyutlu robot gösterimi sayesinde de kullanıcı robotun gözle göremediği bir yerdeki hareketlerini bile izleyebiliyor. Bomba imha uzmanı tarafından imha edilmesine karar verilen patlayıcı, robot kol üzerinde yer alan su topu ile imha ediliyor.
YENİ KAPLAN HAZIR

ASELSAN, uzun süren Ar-Ge çalışmalarının ardından gizlenmiş el yapımı bombaları uzaktan tespit edip etkisiz hale getirebilen KAPLAN'ın yeni modelini geliştirdi. KAPLAN'ın yeni modeli, radar tabanlı sistemi sayesinde toprak altında, yol altına veya bir paket içerisine yerleştirilmiş el yapımı patlayıcıları tespit edebiliyor, üzerindeki yüksek elektro manyetik güç sistemi sayesinde gömülü olan el yapımı patlayıcıları uzaktan etkisiz hale getirebiliyor.
ihh 468x60
Etiketler : aselsan kaplan
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.